8 mai 2009

Piata imobiliara a vanzarilor, aproape...moarta; a inchirierilor,...palpaie .

Scaderile pe piata imobiliara s-au accentuat semnificativ, in luna aprilie a acestui an ajungandu-se, iata, la preturi de tranzactionare efectiva similare cu cele inregistrate in 2006.
Numarul ofertelor noi scoase pe piata ajunge scade si el la nivelul aceluiasi an (graficele sunt preluate de aici).
...Acum, dezvoltatorii imobiliari se roaga efectiv de client si-l asteapta ca sa dea aproape (orice) avans , ca pe mana cereasca!
In sfarsit, a ajuns si clientul partener egal cu dezvoltatorul (si/sau agentia imobiliara).
Deh, nu mai e ca in 2008. A fost odata, ca niciodata :) !...
Piata imobiliara actuala este - lesne de observat, atat pentru participanti/ implicati, cat si pentru simplii observatori, la valori minime, atat la preturi de vanzare (scaderi de peste 50% in raport cu ce era in 2008, pe acea piata ultraspeculativa) - ...aproape in colaps: numarul de vanzari-cumparari este extrem de mic (schimburile ce mai cunosc o anume...miscare), iar piata inchirierilor se (mai) misca, oarecum, dar cu valori ale inchirierilor oricum in scadere sensibila.
E adevarat, nu numai la noi este situatia aceasta, e un fenomen generalizat in toata Europa (ba chiar in aproape intreaga lume...), asa cum releva si un recent raport al companiei franceze Atisreal (viitoare BNP Paris Real Estate) volum investitiilor a scazut in piata imobiliara cu 89% de la inceputul situatie de criza imobiliara si economica. Numai in primul trimestru al anului 2009 a existat o scadere de 57% in raport cu ultimul trimestru al anului trecut!...

De remarcat ca Romania este situata la maximul de scadere din pietele analizate (cu... ~ 100 % scadere) .
Suntem, practic, la cel mai mic nivel al tranzactiilor imobiliare din toata Europa , actualmente !...

Niciun comentariu:

 
Boxlinks - Linkuri utile Director Web