10 februarie 2009

Evolutii (involutii, solutii...).

Recesiunea economica si "picajul" (si) in imobiliare s-au instalat, post-lansare in Statele Unite, mai peste tot... Majoritatea economiilor europene au intrat in recesiune, iar pietele imobiliare sufera corectii, ajustari, scaderi sensibile. Ce sa spunem, de exemplu, de situatia britanicilor, unde la fiecare 10 minute se "pierde" o casa...?! Pretul caselor de vanzare in Marea Britanie a scazut la cel mai redus nivel din 1978...

Letonia practic e in blocaj economic, au fost lupte de strada la propriu..., preturile imobiliarelor s-au "dus" la -27% la imobilele vechi si minus 17% la cele noi, dupa ce crescusera in 2007 cu 20%...Situatia e apropriata si in celelalte doua state baltice foste sovietice (Lituania si Estonia); grupuri investitionale din aceste state au avut/ au investitii si in piata imobiliara romaneasca, o piata considerata (si) in 2006...cea mai ispititoare, cu cel mai mare profit generat "in urmatorii ani" (!...).

Irlanda, Islanda (tara cu cea mai mare prabusire a economiei din istoria moderna, in timp de pace, cu o "disparitie" de peste 10 mld EUR...), Spania si Italia (licitatiile pentru casele preluate de banci sunt "consumate" pe banda...), Bulgaria etc. ...trec prin scaderi consistente la nivel de preturi si numar de tranzactii imobiliare incheiate.

E drept, toata lumea ia masuri menite sa stopeze sau macar sa estompeze partial efectele crizei economice, cu injectii de capital, de lichiditati (unde sunt...) sau imprumuturi externe la FMI (Islanda, Ucraina, Ungaria s.a.). Inclusiv pe domeniul imobiliar, al constructiilor, foarte important pentru economia oricarei tari.

In Statele Unite, unde "focarul" e cel mai mare (cel care practic a generat criza in lume), Senatul a aprobat un plan ce are costuri de circa 18 mld EUR prin care cumparatorii de case sunt scutiti de taxe de 10% sau 15.000 USD la achizitie (functie de care valoare e mai mica).

Asupra "taxelor", cele noi..., de la noi, nici vorba de asa ceva. Ba, daca se are in vedere "evaluarea" celor ce au purces la acest demers ...

Totusi, sunt si masuri pozitive in Romania luate pentru "imobiliare", gen cota de tva micsorata la 5% pentru locuinte ce costa maxim 380.000 lei, cu suprafata utila de maxim 120 mp (fara anexe), finisata deja. De asemenea, cumparatorul nu poate decat o singura data beneficia de aceasta facilitate (de 5% la tva).
Sunt destui dezvoltatori imobiliari ce au trecut la remodelarea efectiva a ceea ce construisera deja si nu mai puteau fi vandute in actualele conditii ale pietei..., pe locuinte care sa corespunda situatiei de a putea fi tranzactionate cu tva de 5%.

De asemenea, dezvoltatorii cauta si alte solutii de adaptare..., cum sunt italienii care vor cere constructorului pe care-l vor alege sa achizitioneze o cincime din ansamblul lor imobiliar din Bucuresti (zona Herastrau).

...Dar sunt si alte tari unde nu e intocmai similara recesiunea pe "imobiliare" precum in Statele Unite, Canada, de exemplu, unde, desi preturile au suferit ajustari (au scazut cu 10%-20%) in partea "engleza" si sunt aproape in status-quo in partea "franceza" (Quebec). Practic, per total in niciun caz nu este situatia crahului american (e adevarat, situatie favorizata si de o cu totul alta abordare a canadienilor a fenomenului creditarii...).
De asemenea, intr-o tara din UE, domeniul constructiilor e in crestere in Slovacia, chiar angajarile au crescut cu peste 11% , salariile cu 10% (cea mai mare crestere din industrie)..., front de lucru in imobiliarele de acolo!

Centrul national pentru sondarea opiniei publice din Rusia da publicitatii apetenta rusilor de a-i plasa banii in vremuri de criza in "imobiliare", peste jumatate dintre ei (51%) considera cel mai sigur mijloc de pastrare a banilor achizitia de imobile (toamna 2008). Cu toate astea, prognozele si pentru Rusia indica scaderi de 20%-40% la nivel de preturi practicate in acest an.

Solutii miraculoase nu sunt de iesire din criza; fiecare tara a adoptat diverse masuri, pe care le-a considerat de cuviinta si pentru sectoarele considerate cele mai importante in economie (iata, la nivel de industrie auto, nemtii ofera 2.500 EUR pentru o masina casata, la cumpararea alteia noi, Italia da 1.500 EUR...) etc.

Romania incearca sa se adapteze, desi bugetul...e mai subtirel ca in anii anteriori, nu face fatza nevoilor si solicitiarilor, "groapa" lasata de Tariceanu e consistenta..., somajul creste (se preconizeaza un nivel de maxim 10%..., care ar fi totusi la jumatate din ce e in Spania si sub alte multe tari europene), am ajuns la un raport de 3:1 intre angajatii din mediul privat si cel de stat... etc.

An...greu, cu probleme economice reale. Cea mai mare, de departe, lipsa de lichiditati in economie, care ar putea primi o gura de aer prin "aspirarea" unor fonduri europene de 2,4 mld EUR (conform ministrului Finantelor Publice, Gh.Pogea), dar si printr-un potential credit tot de la UE.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Zici ca la americani iti da statul din banii pentru cumpararea unei case.
Bun. Dar cum e la casele de o mie doau de dolari, iti dau aia tot 15mii de dolari gratis la cumparare? Misto.

De ce nu reduc si la noi taxele enorme de la notari? Sa le fie rusine.
Am gasit de exemplu un apartament care imi convine si chiar m-am inteles cu banii cu proprietarul, stau in Militari si imi trebuie aproape de metrou si scoala. La 60 de mii apartamentul ma taxeaza notarul la 88 de mii de euro, cica asa e grila. Oare cum e posibil asa ceva? Astia se vaita ca nu sunt tranzactii, dar daca eu chiar am bani si vreau sa cumpar, cu ce ma sprijina, taxandu-ma mai mult?

BABILONUL IMOBILIAR spunea...

@ Dimi:

La noi, dupa ce au publicat niste taxe inepte, departe de realitate, au revenit cei de la Uniunea Notarilor, prin evaluatorii pe care i-au indreptatit sa "presteze" actualizarea preturilor, au revenit..., au micsorat cu 15%.

Si inca sunt "defazari" ale preturilor actuale, pe diverse paliere ale tranzactiilor imobiliare, si din Capitala si din imprejurimi...

admin spunea...

Interesant ceea ce spui!O sa mai trec pe la tine...

 
Boxlinks - Linkuri utile Director Web