19 ianuarie 2009

Terenuri.

Terenuri,..."in sus" sau "in jos" (cu conexiuni inerente si la rezidentiale/ retail, in 2009) ?

"In jos.../ stagnare" :
"Procentele de scădere ale preţurilor vor fi între 30 şi 60% ..., la terenuri ". (I.Ciocan, DTZ Echinox- Gandul).
"Odata cu disparitia componentei speculative in cazul achizitiei unui lot de teren, principalul scop al achizitiei ramane, in acest moment, dezvoltarea lotului prin constructii vandabile. Cei care vor achizitiona terenuri o vor face pentru a aduce valoare adaugata acelui teren printr-o dezvoltare care sa aduca venituri si care sa asigure un randament, pentru ca doar aceste produse imobiliare vor mai fi cautate. In acelasi timp, sunt destule persoane cu lichiditati care vor incerca sa achizitioneze terenuri, dar la preturi mult diminuate..." (I.Ciocan, DTZ Echinox- Bussines Standard).
"Este de aşteptat ca cea mai mare parte a achiziţiilor de terenuri din 2009 să fie în scopul dezvoltării imediate, şi mai puţin în scop speculativ. Cei care cumpărau până acum terenuri şi aveau ca obiectiv vânzarea la suprapreţ după o perioadă de timp vor fi mult mai rezervaţi în astfel de plasamente. De asemenea, vom vedea o intensificare a unei tendinţe apărute încă din 2008, aceea de a achiziţiona terenuri şi de a construi proiecte la comandă". (reprezentant Eurometropola- Gandul).
"Chiar si cei care au acces la bani sunt reticenti in prezent...". (E.Chis, Rasig- Ziarul Financiar) .
"La proiectele imobiliare noi..., pana in vara acestui an preturile vor scadea cu inca 10%. (M.Alexandroiu, Bastion- dailybusiness.ro).

"In sus.../ resuscitare" :
"O primă condiţie pentru a începe tranzacţiile în piaţă este relaxarea condiţiilor de creditare. Apoi, preţurile vor avea perioade şi perioade, ca la bursă (evident, nu cu aceeaşi dinamică). (N.Răduţ, Unic Imobiliare).
Potrivit specialiştilor, în 2009, piaţa imobiliară va cunoaşte o revigorare.(...) Cele mai bune investiţii vor fi terenurile. Dacă se schimbă condiţiile de creditare şi se înlesneşte creditul (dobândă bună şi prelungirea termenului de creditare), şi apartamentele vor aduce beneficii, (T.Popescu, Dorcas Imobiliare)...dacă vor fi credite, preţurile vor creşte.
Dacă în alţi ani au fost profituri şi de 100%, şi de 50% pe acest segment, în 2009, acestea se vor ridica la 25-30%...(B. Buzatu, General Imobiliare)
În 2009, evoluţia creşterilor înregistrate la terenuri va fi influenţată de dezvoltarea infrastructurii - cu cât se va dezvolta infrastructura, cu atât va creşte valoarea terenurilor, şi implicit profiturile. " (Gazeta de Sud)
"Valuta se va scumpi, iar piaţa imobiliară îşi va reveni în 2009 (R.G.Ghetea, presedinte A.R.B.- RealitateaTV ) ,...în anul 2009 va fi mai puţină valută pe piaţa din România, iar afacerile imobiliare vor reîncepe", ..."preturile se vor aseza undeva"...
"Dacă oamenii au nevoie de case şi au şi bani, vor cumpăra. Această îngheţare nu poate dura pentru totdeauna. Băncilor le-a luat destul de mult timp să găsească formele de finanţare potrivite în acest moment pentru populaţie, dar au început în sfârşit, aşadar eu cred că primul pas pentru deblocarea pieţei a fost făcut". (N.Zvik, Romania Invest -NewsIn).

De toate..., pentru toti (?!). Interesul personal al "implicatului" direct (cumparator/ vanzator/ beneficiar de credit), trebuie fiecare sa si-l analizeze, cu atentie, cu analiza a vreunui risc potential, a nevoilor, a perspectivei (si) a evolutiei profesionale/ de viata etc; cu resursele (de orice tip) care-i stau la indemana.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Salut.Daca stii piata,sii ca in orice agentie care mai traieste acum in Bucuresti a si aparut efectul anuntarii dezghetului la credite: imediat au sunat vanzatorii si la noi si au inceput sa salte pretul cu cateva mii de euro.Asta se intampla,cum stii probabil,cand nici nu se stie care banci incep cu adevarat si cu cat sa relaxeze creditarea,in mod direct si la obiect.

 
Boxlinks - Linkuri utile Director Web