19 ianuarie 2009

Santier de constructii...; "in partid" (?) ! "Granarul Europei", "micul Paris"...

"Dupa 30 noiembrie, viitorul guvern va trebui să transforme România intr-un imens santier, pentru ca Romania trebuie sa construiasca pentru tinerii sai..." , spunea Geoana, "inainte...". Adica, "Romania sa devina un imens santier de case !"
Acum, "...avem un santier de constructii in partid amplu si...", spune azi seful PSD, M.Geoan, anuntand noul ministru la Administratie si Interne (dupa ce a negociat pana la miezul noptii pentru a-l convinge pe Liviu Dragnea, dupa vreo 10 zile de la "iesirea" lui Oprea, sa lase Teleormanul pentru postul de ministru).
Poate, totusi..., se mai gandeste si incepe cumva si acel "santier" de constructii de case pe care-l anunta cu emfaza, "inainte...".
Poate se incheie si ciolaniada, se termina cu numirile in functii si se apuca guvernul de...guvernare efectiva si...de constructii (reale, nu "gargara"!) ; in toate domeniile economiei.
...Situatia e problematica, dilematica, chiar dramatica, in agricultura. Institutiile aferente domeniului, inclusiv ministerul, zac "in adormire".
Agricultura e blocata, practic, agricultorii, micii fermieri, producatorii, sunt paralizati de actuala situtatie, subventii nu sunt sau nu sunt date, programe nici atat..., informare si implementare de strategii in mod real, sprijin direct la producator, zootehnia...s.a., dupa ce PNL a trecut prin "foc" (si) acest sector economic, cu "caltabosii" lor cu tot...!
Germania e cel mai mare importator de produse agricole din lume, dar isi hraneste 2/3 din populatie din productia proprie. Noi, la conditiile mult mai prielnice pentru practicarea agriculturii, importam aproape 3/4 din necesar!
E adevarat, e si diferenta a aproape 50 de ani de comunism (la noi) si, respectiv, aproximativ juma'-juma' capitalism-comunism..., la ei (partea fosta Bundesrepublik, partea fosta DDR), de civilizatie, de mentalitate...
Macar acum, cand "suntem" cu cutitul la os ar trebui intreprinse demersuri, directe si eficiente, inspre...agricultura, inspre agricultori!
In ritmul in care decurg lucrurile/ lucrarile actualmente, cu suprafete insemantate cu culturi agricole sensibil mai mici in raport cu 2008, e clar ca recolta va fi mai slaba ca in acest an. E drept, au ajuns oamenii sa arunce...varza, pepenii etc pe camp, datorita preturilor ridicol de mici, in urma recoltelor foarte bune din anul 2008, pe care nu au putut sa si le valorifice adecvat.
De exemplu, la grau (candva, eram "granarul Europei", iar Bucurestiul..."micul Paris"!; o tempora!...), desi pretul a scazut substantial (0,3 lei/kg!), painea e la preturile tot vechi, deoarece producatorii de paine au stocuri mari de grau in urma achizitionarii anterioare la preturi mult mai mari. Si atunci..., cultivatorii stau cu graul in hambare, in toata tara, nu au bani pentru a infiinta noi culturi s.a.m.d.
Despre costurile per hectar de teren agricol infiintat cu orice cultura in Romania, raportat si la veniturile agricultorilor, despre faramatarea suprafetelor de teren agricol, distrugerea irigatiilor si hotiile mari cu terenuri la care s-au dedat multi primarii si alti alesi din administratia locala, la astea...suntem nr 1 in lume!
Asigurarile culturilor agricole? De 4 (patru) ori mai putine decat media in UE !
Noul ministru al agriculturii, Ilie Sarbu, trebuie sa urgenteze toate cele necesare, altfel...

Niciun comentariu:

 
Boxlinks - Linkuri utile Director Web