2 ianuarie 2009

Patriciu, un capriciu (nou): de la petrol, la imobiliare, via “Virgine” : ) …

A vandut cazacilor Rompetrol-ul (in fapt, doar 75% din Rompetrol Group BV a cedat), cand pretul la petrol era maxim (peste 150 USD/ baril), la momentul de oportunitate maxima, la pretul maxim posibil pentru a fi fructificat (no comment ce si cum…, de-a lungul timpului; cata vreme justitia a zis "OK", …"a fost…sau n-a fost" ?!). In fine…
Cert e ca, dupa ce a simtit si el, sustinand (corect) cu ceva vreme inainte de a se intampla ca piata imobiliara "scade, e in criza", dupa ce de-a lungul timpului n-a prea avut tangenta (cu oarecare nerelevante exceptii…) cu tranzactiile imobiliare, iata-l acum asociindu-se cu Immorent (companie a grupului austriac Erste), investind inca de anul trecut 300 mil EUR in Smart City-ul din Baneasa. Si sediul Rompetrol urmeaza sa fie tot pe acolo...
Acum, doreste Fabian Romania, fond de investitii din Marea Britanie (unde detine deja peste un sfert din actiuni) care, intre altele, incearca sa vanda actualmente (prin compania imobiliara a importantei banci franceze BNP Parisbas, Atisreal) blocurile nou construite (dezvoltarorul e Mivan) in Capitala in zona Dristor, New Town .
Totul se deruleaza printr-o firma subsidiara a Rompetrol Holding, inscrisa juridic tocmai prin Insulele Virgine Britanice (deh…, ce si de ce sa plateasca vreun sfant…statului roman, mai bine moca “afara”, la "Virgine”":) ...).

Pretul oferit? E…, tare! 37,8 mil EUR! Si zice Patriciu ca…"reprezinta un pret corect pentru Fabian Romania. Oferta noastra in cash ofera actionarilor Fabian siguranta intr-o perioada de turbulente semnificative de pe pietele financiare, in conditiile in care preturile activelor imobiliare din Romania sunt in continua scadere".

Bine-bine, dar…de ce si pe ce…37,8 mil EUR?

Pai, tot pachetul de actiuni al Fabian Romania a fost evaluat la 50,8 mil EUR, iar numai la 31.12.2007 avea 92,7 mil EUR investiti in proiectele imobiliare reprezentate de imobilele de office Cubic Center, Cascade, Baneasa Business Center si Banu Andronache Center, Evocentre, Lakeview din Bucuresti, plus blocurile rezidentiale amintite de la Dristor, din Bucururesti. Pe rezidential, Fabian Romania mai are proiecte rezidentiale in Timisoara, Satu Mare, Oradea, avand si asocieri de investitii alaturi de alte trei companii.

Valoarea neta a proprietatilor se cifreaza la aprox 84,6 mil EUR.

...Deci, are pe ce da 37,9 mil EUR, Patriciu?! Cash-ul, stim ca-l are. Are cu ce!

E adevarat ca piata imobiliara a suferit si sufera "corectii" vav inlusiv (sau mai ales) de preturi, insa e clar ca lui Patriciu ii merge mintea. Dupa ce "s-a scos" cu petrolul, vrea sa procedeze idem si cu imobiliarele.

Descoperindu-si si filonul filantrop in ultimul an (pe langa apetitul de achizitii de presa, ultima oara in Ucraina), actuala soocoteala a lui Patriciu e simpla: are cash, cumpara (mult mai) ieftin ceva ce oricum face azi mai mult. Asa cum insusi a marturisit intr-o emisiune la postul national de televiziune, "investitiile mele de acum peste 1-2-3 ani pot sa valoreze mult mai mult", cand piata imobiliara ii va putea "da" un profit consistent.
Cum mai ziceam si anterior, spre sfarsitul trecutului an, cine are azi cash, mai mult ori mai putin…, isi poate face (si) socoteli…"patriciene".

2 comentarii:

Anonim spunea...

Smecher de smecher Patriciu!

Stii cu e la astia, sa nu-i intrebi de primul milion. Nu de lei, ci de dolari si de euro!
Pe Patriciu, desigur ca nu trebuie intrebat de mai multe.

L-au scarmat cativa pe la judecatorii, dar...are balta peste si, fie cu PSD, fie cu PNL, a tinut!
Se descurca el, si cu petrolul, si cu imobiliarele, ca nu mai e "virgin" in afaceri. E uns cu toate alifiile, da-l in...

Anonim spunea...

Patriciu e cel care a tras sforile in PNL de ani de zile, e sforar de meserie. Cum a ciordit Petromidia si altele, nu se stie? Se stie. Asocierea cu Nastase si Iacubov si toata clica PSD cu afaceri petroliere, care a si vandut pe nimic Petromul si s-au imbogatit cu milioane de dolari si euro. Dan Ioan Popescu mai stie cineva de el, ca se dusese la Partidiul lui Voiculescu, Musetescu care a distrus ARO si fabrici cu sutele din tara, pe nimic la unii..., spaga si altele...la altii, stie mustaciosul cum sa faca, mai traieste? Ca tare priceput era in smenuri la AVAS.

Cumpara Patriciu terenuri si fonduri? Sa fie sanatos. Tot cu o gura mananca. Pe lumea cealalta, stie si el unde va ajunge.

 
Boxlinks - Linkuri utile Director Web