4 decembrie 2008

Bancile au gasit "solutia" de moment: negociaza cu clientii restantieri. Unele.

In Marea Britanie, doar pentru clientii britanici, RBS (cu activitate si la noi, fosta la noi..."ABN Amro") pasuieste o jumatate de an clientii-problema, "cu probleme...". La Romania, sssst!....
In toate celelalte tari membre ale Uniunii Europene problemele din sectorul bancar sunt acute, masurile adecvate de contracare se marginesc deocamdata la injectii de bani din buget pentru a salva de la faliment bancile. E adevarat ca lumea se intruneste, exista discutii si proiecte, insa...momentan, atat.
La noi, bancile nici nu au avut de suferit precum ceea ce s-a intamplat si se intampla la zi in UE, dar nici nu intreprind prea multe, asteptand solutie "miracol" de la BNR, preferand la un moment dat indatorarea si introducerea ilegala de noi comisioane sau mariri de dobanzi ce frizau o nesimtire crasa. Actualmente, s-au potolit cu astfel de practici, amenzile au "curs" de la OPC, protestele populatiei s-au intetit (chiar si prin apelare la justitie), media si-a facut pe deplin datoria. Bancile stau si ele "la cutie", efectiv "asteapta".
...Si, totusi, chiar si la noi au inceput sa-si dea seama (unele) banci de pericolul ce le paste. De exemplu, ca urmare a cresterii sensibile a numarului de restantieri in lunile octombrie si noiembrie, MKB Romexterra a inceput deja sa ofere restantierilor la credite ipotecare sau de nevoi personale (aproape eliminate, actualmente!) unele amanari de plati.
Insa, nu se sopteste si nu se spune nimic despre oficiile/ sediile "de mana a doua" (tip B), care au inceput deja sa fie inchise...Din motive lesne de inteles.
Cert e ca la mai toate bancile de la noi exista si maxima prudenta, in genere, dar si "strangeri de surub" la consumul intern, chiar si la platile catre angajati, precum si inclusiv referitoare la restrangeri de activitate mai mult sau mai putin "vizibile" (concedieri si/sau inchideri de sedii ce nu mai genereaza incasari, profit).
Deh..., camataria "oficiala" are si ea un pret: la un anume moment, nu mai genereaza profit si venituri colosale..., unicat pentru mai toate bancile ce activeaza in Romania si au "mama" prin strainatate...! Si, spargandu-se si "umflatura" din domeniul imobilar de la noi, au aparut problemele. Precum cu presul, frumos...,dar sub el pute, precum fructul frumos...,dar gaunos, asa si cu bancile "noastre": au crescut intr-un an cat altele in 10 (20?)..., si-au "tras" sedii luxoase si "ispititor impodobite cu oferte "superoferte" etc... (chiar si prin ultima straduta si ultimul catun!), masini de inalta clasa, salariile uriase ale angajatilor (mai ales ale sefilor, desigur) etc si, evident, incasari pe masura.
"Duduiau" conturile bancilor, mama-mama!, mai ceva precum "economia" guvernantilor..., umflata si ea prin consum maxim, surescitat, indatorare tot mai mare a populatiei si tarii (sporirea datoriei externe de catre guvern), importuri masive (ce sa zici de deficitul de cont curent ?! etc...), supraevaluare si alte...
Cam cat din profitul bancilor mai e in Romania...? In afara rezervelor obligatorii impuse de Banca Nationala, de guvernatorul Mugur Isarescu, ..."roiul" !!!???

Niciun comentariu:

 
Boxlinks - Linkuri utile Director Web