12 noiembrie 2008

Statul si notarii fura: preturile locuintelor au scazut in multe zone SUB grila, taxarea a ramas enorma!

Dupa ce au stabilit anterior, uneori chiar fara noima si baza reala de evauare, in afara pietei, grila de preturi de tranzactionare a locuintelor si terenurilor din Bucuresti si imprejurimi (cu siguranta si in restul tarii e la fel), Camera Notarilor Publici (C.N.P.) a ramas cu grila de cand imobilele se tranzactionau la cu totul alte preturi in raport cu ce este azi, mult mai mari.
Asadar, la fel precum benzinarii, "petrolistii" escroci care urca pretul mereu invocand "cursul euro-leu", "pretul barilului" (azi e 55 USD/baril, iar ei tin pretul...!!!) etc, iar cand scad acestea...uita sau scad "cate 1 ban" (in transe, ca sa "pice" bine la impresie...), iata ca si Notarii Publici procedeaza similar, baga mana in buzunarul romanilor care, de voie, de nevoie..., realizeaza tranzactii imobiliare actualmente. Ce e drept, numarul lor nu e prea consistent, dar furtul ramane furt! Cot la cot cu acestia, fura si statul, prin impozit si tva.
Grilele respective de incadrare au fost stabilite "prin evaluare"..., asa zice C.N.P. Bun, pai acum, sa vedem "evaluatorii" vostri ce si cum evalueaza, daca stiu, daca au pricepere sau sunt pusi doar de ochii lumii de C.N.P.?! Azi, daca te duci la un notar si cumperi (de exemplu) un apartament de 2 camere intr-o zona din Dr Taberei cu (+/-) 70.000 EUR, platesti onorariul notarului, tva, impozit la grila de (+/-) suta de mii EUR !
E adevarat, au fost si vremuri cand grilele notariale erau cu preturi de imobile neevaluate sau subevaluate, cu bani "la negru" pe piata..., uneori existand chiar vanzatori si cumparatori ce spuneau notarului alt pret de tranzactionare, sub cel real incasat/platit real (partile fiind in afara legii, cu expunerea si la alte riscuri majore, de exemplu, in cazul unui eventual litigiu, cumparatorul nu isi mai putea recupera decat pretul platit in act, nu cel..in fapt!). Dar, ce facem acum, cand suntem in UE ?!
Impozitul, onorariul notarial si, indirect, tva-ul aferent erau oricum, dupa ultima modificare a grilelelor notariale (cea in vigoare), stabilite la valori nejustificat de mari (asta dincolo de faptul ca piata imobiliara "livra" pietei proprietati la preturi aiuristice). Ca si alti spoliatori ai banilor romanilor (am postat anterior...), statul se dovedeste un mare borfas, nedand semn (ce interes ar avea?) sa se simta si sa solicite urgent Camerei Notarilor Publici sa modifice urgent grila de preturi pentru tranzactionare lor la notarul public, solicitand o evaluare imobiliara profesionista, cinstita!
Guvernul? La cate ordonante a dat (record mondial, probabil!), aflat acum la sfarsit de mandat si compromitandu-se definitiv prin anularea...anularii maririi salariilor profesorilor si tot circul, haosul si smecheriile ce au insotit acest fapt, nu mai sta el de asa ceva...
Nici n-ar putea. Aici e stat in stat: magistratii isi stabilesc singuri salariile si pensiile...("grase"), notarii isi stabilesc singuri ce onorarii incaseaza ("grase", bineinteles!), inclusiv prin preturile de grila ale imobilelor mult mai mari decat realitatea.
Poate urmatorul guvern (mai) gandeste. Poate nu e doar guvern..."al statului" si intereselor "grupurilor", imbuibarii personale a multora dintre angajatii sai (nu mai vorbim de Agentii guvernamentale, Consilii de Administratie etc!), ci si al romanilor.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Cand se face garsoniera 10-15 mii, imi iau si eu una.

 
Boxlinks - Linkuri utile Director Web