1 noiembrie 2008

METROPOLA Bucuresti se extinde, inevitabil. Zona Metropolitana a aparut deja. Deci, gandire, actiune!

Capitala s-a extins masiv in ultimii ani, ca urmare a dezvoltarii imobiliare intense.
Cu toate ca s-a construit de multe ori haotic, fara normele de urbanism corecte si fara o arhitectura adecvata (inclusiv cu kitch, din pacate...), nu mai vorbim de infrastructura ce a lipsit si inca lipseste la nivelul dorit..., e o certitudine care nu mai poate fi neglijata sau contrazisa de nimeni: Capitala a ajuns practic sa inglobeze ce este in jurul lui in Zona Metropolitana Bucuresti, concept invocat pentru prima data in 1998 de actualul Primar General S.Oprescu, dar cel care l-a gandit, analizat, realizat si prezentat profesionist este actualul Consilier General PDL Vasile Gherasim (fost la PSD).
Se stie bine si ca legaturile cu imprejurimile Bucurestiului sunt multiple, inclusiv prin faptul ca multe localitati au 60-80% din "imobiliarul" local detinut de bucuresteni, chiar si in comune din judetele Giurgiu/Calarasi/Ialomita...
E adevarat ca, desi V.Gherasim spunea acum cinci ani... " Ca va ajunge in Parlament anul acesta sau peste cinci ani, ea tot va ajunge, aceasta lege fiind mai mult decat necesara", pana acum nu a ajuns in dezbateri in Parlament. Dar, practic, Zona Metropolitana exista si, chiar daca nu e legiferata, conceptul si situatia "la zi" ar trebui sa preocupe mult mai mult factorii de raspundere la nivel national si local.
Acum un an, in 2007, s-a lansat editia 4 a Zonei Metropolitane. Ramane de vazut cum se va concretiza in mediul politico-social si economic de dupa alegerile pentru Parlamentul Romaniei. Iata ce cuprinde ea, in linii mari:

Locuitorii Bucureştiului fortează dezvoltarea Capitalei spre periferie prin investitii imobiliare în comunele limitrofe. Studiile arată că oraşul va creşte de 20 de ori în zece ani
Întors pe toate părţile şi trecut prin mai multe transformări, proiectul pentru expansiunea Bucureştiului în afara actualelor graniţe aşteaptă încă pe hârtie. Chiar dacă Zona Metropolitană există fizic, până la apariţia unei legi care să ofere şi o recunoaştere administrativă, în comunele din acest perimetru se construieşte după ureche.
Realizatorul proiectului, fostul primar al sectorului 1, Vasile Gherasim, prevede o expansiune a Bucureştiului în două etape. Ultima versiune pe care a prezentat-o autorităţilor vizează pentru început
o zonă metropolitană cu 40 de localităţi, adică cele din Ilfov. A doua fază urmăreşte înglobarea altor 12 comune din judeţele Giurgiu, Dâmboviţa, Ialomiţa şi Călăraşi. Zona Metropolitană Bucureşti (ZMB) ar putea să capete o formă finală în următorii 10 ani.

Bucureştenii construiesc deja metropola. Investiţiile imobiliare ale locuitorilor Capitalei au condus la expansiunea oraşului spre localităţile din jur. "Peste 65 la sută din imobilele noi, construite în majoritatea comunelor din jurul Capitalei, sunt făcute de oamenii din Bucureşti", spune Gherasim. Pe lista intereselor imobiliare ale bucureştenilor sunt Mogoşoaia, Corbeanca, Buftea, Baloteşti, Snagov şi chiar Bragadiru.
Apte pentru a face parte din Zona Metropolitană sunt şi unele localităţi din afara judeţului Ilfov, care fac parte din faza a doua a expansiunii urbane. Este vorba de
Sineşti (judeţul Ialomiţa), Tărtăşeşti (judeţul Dâmboviţa), Frumuşani (judeţul Călăraşi) şi Grădinari (judeţul Giurgiu), comune în care bucureştenii deţin peste 65 la sută din casele construite recent.

Guvernatorul va fi şeful. Zona Metropolitană va creşte suprafaţa Capitalei de la 228 de kilometri pătraţi, cât este acum, la peste 5.000 de kilometri pătraţi. Chiar dacă alegerea primarilor şi a consiliilor locale nu se va schimba, Zona Metropolitană va fi coordonată de un guvernator cu rang de secretar de stat, care se va subordona direct Ministerului de Interne şi Reformei Administrative. Deciziile la nivelul ZMB vor fi luate de un consiliu de administraţie din care vor face parte aproximativ 150 de membri, 80, din Bucureşti şi restul, din noile localităţi. Guvernatorul îi va avea în subordine pe cei doi prefecţi, de Ilfov şi de Bucureşti. Atât Capitala, cât şi comunele din Zona Metropolitană îşi vor păstra consiliile locale şi primarii. Ei vor colabora însă cu noul aparat tehnic, şi anume Consiliul de Administraţie al Zonei Metropolitane.

Industria şi garajele, afară din Bucureşti. Atât normele europene, cât şi noua organizare administrativă, de tip metropolitan, vor impune scoaterea fabricilor şi autobazelor din actualele graniţe ale Bucureştiului. "Pentru orice investiţii în afara orşului se pot da scutiri de impozite" (V.Gherasim).
Mai mult, Zona Metropolitană va aduce comunelor reţele de apă, canalizare şi gaze. Toate aceste schimbări vor conduce la o creştere a impozitelor pentru zonele construite, iar terenurile arabile nu vor cunoaşte majorări de taxe. Investiţiile vor fi aprobate de Consiliul de Administraţie al Zonei Metropolitane, în funcţie de cerinţele de dezvoltare ale fiecărei localităţi. Consiliile locale vor fi cele care vor stabili nivelul investiţiilor, în funcţie de gradul de dezvoltare. Gherasim crede că urbanizarea Zonei Metropolitane va veni tot dinspre Bucureşti. "Bucureştiul are o creştere a Produsului Intern Brut cu peste 25 la sută anual. Investiţiile pot lua drumul Zonei Metropolitane", este de părere iniţiatorul proiectului (http://www.adevarul.ro/).
In alte tari ale Uniunii Europene, am vazut si stim foarte bine cum capitalele au suburbii mari, practic e un singur oras, cu zona metropolitana bine gandita si structurata, cu o infrastructura dezvoltata si in folosul cetateanului.
Mai trebuie si ca oamenii politici romani aflati in fruntea treburilor acestei tari sau la nivel local sa gandeasca. In folosul cetatenilor si al Bucurestiului.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Am cumparat un teren de 240 de metri p in Tartasesti, acum 1 an, mi l-a bagat pe gat un amic care vroia sa cumpere si proprietarul nu-l dadea decat cu totul, erau 500 de metri p, el a luat 260 si are deja casa.
Atunci, nu eram prea bucuros, ramasem si in pana de bani dupa ce am cumparat, acum insa ma felicit.
Asa e, cum zici, la Tartasesti cred ca nici 1/4 din terenuri si case nu mai sunt ale localnicilor.

Anonim spunea...

AR FI BINE SA ARATE SI DRUMURILE CA LUMEA, SA EXISTE ACEA INFRASTRUCTURA NORMALA.

VIN DIN PARIS, UN ORAS MIRIFIC. DAR NU AU FOST NICI VICIATI DE COMUNISM, AU SI MUNCIT SI PUS LA PUNCT O METROPOLA CU ADEVARAT FRUMOASA.

BABILONUL IMOBILIAR spunea...

@ delice:
E una dintre localitatile in care a fost accesibil terenul si cei din Bucuresti, asa e cum zice Gherasim, au cumparat intens, au construit.
Si in celelalte localitati din afara Ilfovului, dar in Zona metropolitana invocata de documentul ce l-am postat, inca se mai gasesc terenuri la 10-15mii EUR, in zone construibile, chiar si pe la/langa sosea. Bani sa ai!

Cazul tau e ca al unui client care, mergand cu un coleg de servici sa vada un teren si sa dea avans acesta, a ajuns si el cumparator si vecin (in cazul meu, intamplarea era la Draganescu-Mihailesti). Profitul? Pentru ca l-a vandut dupa 1 an: 25.000 EUR.

@darius:

daca ai fost in Paris, esti "doctor" in Zona Metropolitana! :)
N-avem cum ajunge la nivelul capitalei fanceze, dar, daca e minte, vointa (inclusiv politica) si bani (logic), dezvlotarea se va accentua si la nivel de infrastructura si utilitati, pentru ceea ce practic, ca harta, e deja formata Zona Metropolitana Bucuresti.
Sperante sunt.

Anonim spunea...

totusi cred ca ar trebui demarat acest proiect pt.ca bucurestiul propriu zis nu mai suporta aceasta aglomeratie.mai trebue trecut si la fapte ca de vorbe santem satui.

 
Boxlinks - Linkuri utile Director Web