11 noiembrie 2008

Institutul de Statistica: autorizatii de constructie in tara. Institutia ca atare, hm...!

Dupa ce ani de zile a mers pe rapoarte favorabile puterii (institutia avand o conducere numita de Guvern si cu multe "legaturi"...guvernamentale), cu "cresteri de nivel de trai", "consum pompieristic etc...", cu analize "per medie" (de ex: carne, ignorand ca unul cu lovele si conturi grase ori dintr-o zona gen Capitala nu mananca precum un amarastean din Cucuietii din Deal)...si alte "statistici" si evidentieri de pomina "marca Institutul National de Statistica (INS)", iata ca s-au gandit slujbasii de acolo sa dea pe piata numarul autorizatiilor de constructie pe segmentul rezidential de pe piata imobiliara romaneasca.
Bineinteles, discutam de piata imobiliara de pana la "taierea" creditarii operata de Banca Nationala, adica pana la 1 octombrie a.c.
Evolutia numarului de autorizatii pentru constructii rezidentiale in primele 3 trimestre ale anului curent arata astfe, pe zone:
- Sud-Muntenia, +1.267 ;
- Nord-Est , +960 ;
- Bucuresti-Ilfov, +918 ;
- Centru, +733 ;
- Vest, - 534 .
De asemenea, se mentioneaza ca majoritatea autorizatiilor respective (63,7%) sunt in zonele satesti, rurale, restul de 36,3% au fost solicitate in zone urbane ale tarii.
In Capitala si Ilfov, in ultima luna analizata de INS din acest an, a fost aproximativ aceeasi situatie ca in aceeasi luna septembrie a anului trecut (practic, doar 19 autorizatii in plus).
De la 1 octombrie..., daca e sa ne luam dupa numarul de tranzactii imobiliare inregistrate (de 3 ori mai mic in perioada iulie-sept.2008 in raport cu perioada omoloaga din 2007, conform Atisreal, raport pe care il confirm "din piata") si scaderea radicala a acestora dupa intrarea in vigoare a normelor noi ale BNR privind creditarea, cu siguranta ca si numarul de autorizatii pentru constructiile din rezidentialul de la noi a scazut substantial.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Dar de alea care sunt ridicate fara autorizatii sau care iau de o casa si isi fac o vila de 3 nivele, ce zice INS? Eu nu mai ma uit la statistici si prognoze date de romani pentru ca stim bine ca totul e influentat.

Anonim spunea...

SA FII MATALE SANATOS CA LA STATISTICA SUNT VARZA ASTIA.

LA CONSTRUCTII VA FI NASOLEALA IN VIITOR,DACA NU AI BANI SI NU AI NICI ACCES LA CREDIT,E LOGIC SA SE REDUCA NUMARUL CELOR CE ISI MAI POT PERMITE SA CONSTRUIASCA.
NU PREA MAI ARE RELEVANTA CE S-A FACUT INAINTE DE 1 OCT, ACUM E CRIZA, TATICU, S-A SCHIMBAT LUMEA RADICAL.

 
Boxlinks - Linkuri utile Director Web