4 noiembrie 2008

Credite luate in "cascada", iresponsabil, "dauneaza grav sanatatii" (in UE si la noi). Uneori, din pacate, chiar vietii.

In Statele Unite, peste 700.000 de oameni au ramas sau sunt in curs sa ramana...fara proprietatile lor imobiliare...Saracii sunt multi si acolo, numai in statul California, de exemplu, 350.000 de americani sunt boschetari, dorm prin parcuri, la metrouri ori...pe unde apuca.
Creditele ipotecare au fost, cum se stie, cauza principala pentru ceea ce s-a declansat si in Europa si in lume, criza financiar-bancara si cea economica.
Cand se dau credite pe conceptia "toti americanii trebuie sa aiba o locuinta", creditandu-se oricine si orice...,cu 100% din valoarea achizitiei imobiliare (cum s-o fi simtit un somer care primea...rugat fiind, un imobil de 300.000 USD, nu ca un asistat social din epoca "socialista"?)...Acum, statul si restul americanilor suporta iresponsabilitatea bancilor americane, a Trezoreriei si, in general, a administratiei Bush.
Din pacate, chiar si in Romania au inceput sa apara necazuri mari pentru cetatenii indatorati si supraindatorati...Iata ca o femeie din jud.Neamt si-a pus capat zilelor (in Baia Mare), urmare a creditelor luate fara discernamant, la care nu mai facea fata...Datorita faptului ca afacerea ce-o avea sa nu ii mai mergea, pe fondul maririi substantiale a platilor, comisioanelor etc catre bancile unde avea credit, femeia a ajuns la disperare si...a cedat: si-a pus capat zilelor.
Continua degringolada in economiile din Uniunea Europeana. Doar trei exemple :
- Ungaria, ca stat (caz unic in UE!) a fost salvat pur si simplu de la faliment;
- Islanda se chinuie inca...Practic, economia e un iceberg incert, bancile fiind pe butuci, iar rusii oferindu-se sa..."cumpere" statul insular! ;
- Spania a hotarat sa suporte jumatate din platile catre banci pentru creditele ipotecare de pana la 170.000 EUR luate de persoanele sarace, care au fost concediate si sunt in somaj. Asta datorita cresterii foarte mari a somajului, cu 11,3 % in crestere in sem.III (peste 500.000 de oameni...someri in statul iberic). Eforturile Spaniei sunt maxime si disperate, somaj in crestere, recesiune economica, mari bele in sistemul bancar ( 38 mld EUR platite ca subventii bancare, 59 mld EUR pentru garantii bancare si alte 100 mld EUR pentru achizitii de active falimentare...).
"Capsunarii" nostri au de decis (nu numai cei spanioli, as zice), cei care au muncit legal si intra in somaj: ori stau in somaj acolo (pentru unii, poate fi relativ in regula asta...), ori se intorc, cu ce au acumulat (daca s-a intamplat asta...; daca au cumparat o locuinta, cu/fara credit, sunt mai mult ca sigur pe "minus..."), ar putea sa incerce a se descurca, mai mult ori putin rezonabil, in tara...Lucrurile sunt diferite, pentru fiecare.
Ce e cert e ca...nu e prea de bine ce auzim.
Singurul lucru bun este ca la noi nu e ca "la ei" (desi suntem in UE impeuna, iar "ei" ar vrea sa ne dea si noua ceva mai mult din povara dezmatului cu credite de la ei, a neseriozitatii bancherilor etc). Asta datorita BNR si lui Isarescu (si, de multe ori, presedintelui Basescu); altfel..., dar sa nu ne gandim la ce ar fi fost!

3 comentarii:

Anonim spunea...

Multi s-au aruncat, ai dreptate.
Dar daca asta a fost mersul treburilor in tara asta, ce dracu sa facem?
Agentii imobiliari spuneau ca se scumpeste mereu, cei de la banca la fel, rudele, prietenii cumparau, bagau banutul la imobiliare ca se scumpeste, televiziunile ziceau zi de zi ca s-a scumpit si se scumpeste, in ziare nu mai vorbesc, politicienii la fel, asa...ca dai in mama lor de escroci! !!!

BABILONUL IMOBILIAR spunea...

@ jeans:
Trendul influenteaza multe, inclusvi comportamentul oamenilor.
Nevoia de locuinte a romanilor a fost si e mare, insa lipssa de informatie si, real, de educatie a cauzat multe..., a fost exploatata de multi participanti la piata imobiliara (in folos propriu).

Unii au exploatat evolutia pietii, altii vedem ca se mai parlesc. Speram sa n-auzim des de pierderi de vieti urmare a caderii imobiliare si/sau incapacitatii restituirii creditelor luate.

Anonim spunea...

Pai da dracul ia pus sa se avante in bani pe ce nu e sigur, servici ?

Astazi au anuntat ca suntem pe locul 1 la consum, la noi a crescut foarte mult, nu ca in Europa. Romanii dracului, tot prosti!

 
Boxlinks - Linkuri utile Director Web