21 noiembrie 2008

AGRICULTURA, acum!


Va fi nevoie in viitorul foarte apropriat si de reconversie profesionala, de masuri eficiente ale guvernantilor care vor veni, pentru a oferi un real "balon de oxigen" economicului, care sa permita sustinera socialului .
Altfel, daca se merge pe "pomeni" si "donatii" aiuristice exclusiv cu tenta sociala, asa cum anunta acum in campania elecotorala..., ci doar pe interventii de luare a banului din buget si chiar credite luate la nivel de stat, iarasi...(datoria a ajuns oricum la cote foarte mari, la nivel de tara si per individ, in Romania!) pentru a se da salarii si pensii in sectorul bugetar, pentru plati compensatorii si ajutoare de somaj (necesare, dar nu suficiente si nu trebuie sa aiba caracter de permanetizare), atunci nici socialul nu poate subzista!

Si pana acum numarul de salariati si platitori de impozite era necorespunzator cu numarul mare de persoane care primesc pensie de la stat...Dar acum? Dar in ceea ce va urma?

Minte! Nu in sensul de "minte iar si guvernul asta...", ci MINTE, adica nu doar creier, nu doar interese partizane si de grup, in asta sa sensul succesului traversarii crizei economice.
Nu este desigur simplu, criza nu e ceva care poate fi evitat, nu suntem in niciun caz intangibili, asa cum credea pana de curand actualul premier.
Insa, daca Franta poate lua masuri ferme si eficiente privind economia lor, consumand masiv produse create in Franta si fiind singura economie UE aflata pe "+" in aceasta perioada, daca Polonia face asta de ceva timp si ea..., e bine ca si noi, romanii, sa gandim, actionam si...platim astfel, sa cheltuim resursele financiare pe produse de sorginte romaneasca (maxim posibil). Doar e pentru noi!

Se salveaza astfel si multe locuri de munca, se ofera capital catre producatorul autohton care e vital, in timpuri in care creditarea pentru firme sufera la fel de mult ca si cea pentru persoane fizice, fiind si mai scumpa...

In timpul acesta, cand tara asta e una care POATE lejer sa ofere hrana, produse agricole de baza pentru tara, dar si la export, suficiente, se neglijeaza aproape scandalos domeniul ce poate ajuta enorm si la nivel macroeconomic si national, dar si la nivel microeconomic si de individ: AGRICULTURA.

Avem o tara, ce facem cu ea?

Avem un punct de sprijin de care multe economii europene nu pot beneficia, agricultura. ACUM se impun masuri cat mai prompte si eficiente de sprijin direct si substantial pentru agricultura (legumicultura, zootehnia etc) si domeniile conexe ( industria alimentara etc) !!!
Cine are agricultura in aceste momente, cine gandeste la ea si la viitorul tarii si al oamenilor, are...AUR! Iar autoritatile statului trebuie sa inceapa sa puna mare accent (poate, in prim plan!) agricultura, care nu este nici pe departe ce putea fi actualmente, nici nu ofera "la zi" o perspectiva prea roz...

In plus, multi oameni, muncitori (din fabrici si din alte companii), dar si salariati cu studii si functii superioare care locuiesc acum in orase (nu numai in Bucuresti), intrati sau nu in somaj, ar putea vedea in replierea intr-o activitate in zona rurala o sansa (poate unica) de a putea merge mai departe... Ei ar trebui sa gaseasca in stat, care trebuie sa prezinte prin noul guvern un program anticriza real, sprijin si directionare, suport financiar si masuri concrete!
O translocare a disponibilizatilor din orase catre zone rurale ar avea efecte favorabile si in piata imobiliara (urbana si rurala)...

Evident, fondurile europene de miliarde EUR aferente agriculturii ce zac neconsumate (sunt domenii si proiecte in care Romania a consumat...zero!) ar putea fi prompt dirijate si utilizate, nu doar "declarativ", ci faptic! Numai sa se vrea si sa abia cine...

Nu mai trece naibii odata campania asta electorala...?! Timpul este un mare adversar acum pentru orice economie, iar intarzierea luarii de masuri eficente, concrete si din LUMEA REALA ECONOMICA costa scump. Revin si zic ca masurile trebuie sa inceapa cu adoptarea unui buget coerent si adaptat la conditiile de criza!

Un comentariu:

Anonim spunea...

bine zis.

dar daca pana acum a fost mai bine sa distrugem,complexe de porci,campuri etc,taranul roman adus in imposibilitatea de a se bucura de munca lui,mafioti in piete si la ei in sat batandu-si joc de ei,luandu-le munca pe degeaba si fortandu-i sa iasa din piete sau umilindu-i la ei in sat,produse agricole romanesti practic interzise in angrouri,oare sa ne asteptam la bine?

eu nu cred.

oamenii sunt prea scarbiti ca sa mai creada in bine.
unii sunt chiar disperati.

 
Boxlinks - Linkuri utile Director Web