15 octombrie 2008

Sah-mat pe "rezidential" (din 1 oct)... Terenurile raman vedeta investitiilor imobiliare?

Caderea pietei imobiliare s-a accentuat de la 1 octombrie, noile norme instituite de BNR dand...un veritabil sah-mat pietei imobiliare, mai cu seama pe segmentul achizitiei de locuinte. Practic, se incheie foarte putine vanzari de locuinte, in agentii...sufla vantul (ca si in buzunarele agentilor).
Din surse certe, in Bucuresti, 11 agentii (cunoscute ori mai putin...), au O (zero) antecontracte incheiate post-1 octombrie, iar in alte 6 unde s-a incheiat cate unul singur. N-am niciun dubiu ca situatia e extinsa...
Preturile locuintelor de la bloc, mai cu seama construite inainte de 1977, dar si la cele dinainte de 1990 sau chia dupa..., au scazut sensibil, fiind situatii unde diferenta de pret intre sfarsitul anului 2007 si situatia existenta actualmente se situeaza chiar la 20.000-30.000 EUR.

Tranzactiile pe piata imobiliara au fost incheiate in ritm sustinut in ultimii ani in proportie de peste trei sferturi prin credite luate de cumparatori de la banci ori alte institutii nebancare. Acum, cu noile norme ale BNR, s-a blocat aproape totul in acest domeniu.

Din contactele ce le am, mai pe la toate bancile si institutiile nebancare se lucreaza asiduu pentru a gasi...solutii miraculoase prin care sa se mai atenueze (indulceasca) normele lui Isarescu...E agitatie mare, disperare chiar, pentru ca, in ritmul acesta...

Cat priveste agentiile imobiliare, cum am mai mentionat, nimic nou...sub Soare: nu se fac tranzactii decat rar si cu "banii-jos"; creditarea e ca si decedata...E evident ca normele BNR de la 1 octombrie afecteaza si bancile ce acorda credite ipotecare si agentiile imobiliare (continua si fenomenul de "tragere a obloanelor" in agentii imobiliare, pur si simplu nu e de lucru...).

Semn de rau augur si pentru agentii si agenti. As zice ca, desi (lucru bun pentru beneficiari, in esenta) preturile au scazut si scad pe segmentul rezidential (indeobste la cele vechi), e semn rau si pentru cei care au nevoie acum de o locuinta (prima ori mai mare decat cea actuala), intrucat degeaba scad preturile daca...nu mai exista posibilitatea pentru doritorii (care nu detin sumele cash, evident) de a accesa un credit, neindeplinind noile norme BNR.
Optim ar fi ca preturile sa ajunga la nivelul in care, scazand..., sa permita si celor cu nevoie de locuinta sa primeasca de la banca acel credit ipotecar, chiar luindu-i-se in calcul nu media ultimelor 3 luni (sau ultima luna...) de venituri, ca pana acum, ci ceea ce a incasat in anul fiscal anterior (+20%...).

In cat timp si daca se va ajunge ca veniturile romanilor sa urce..., dar preturile sa scada la imobile pana la nivel ideal al fiecaruia..., cine stie?!
Piata (te) urca, piata (te) coboara..., ea regleaza. C-asa-i viata !

...Bine ar fi ca potenta de achizitie sa fie pentru fiecare, iar unde nu-i posibilitate, desi e nevoie, locuintele sociale sunt unica solutie. Stim foarte bine cine si cum ajunge, in general, sa primeasca o locuinta a ANL...

Terenurile raman vedeta investitiilor imobiliare, sunt locul unde se mai pot plasa bani...? In conditiile financiar-bancare de criza in lume, raman un loc sigur. Dar, fiecare ar trebui sa-si analizeze cum se cuvine rostul investitiei respective (scop, perioada dupa care, eventual, se doreste "marcarea" eventualului profit etc). Ar putea fi o alternativa la ce recomanda premierul Romaniei, C.P.Tariceanu, ca sa cumparam titluri de stat, nu sa depunem banii in banci. Ce se amuza Isarescu, dar nu era rasul lui...! :)...

Intr-o recenta analiza pertinenta a companiei imobiliare a BNP Paribas, pe numele ei Atisreal, cu filiala si in Romania, se mentioneaza ca in primele 6 luni din 2008, in raport cu ultimele 6 din anul trecut, preturile terenurilor au crescut in zonele de nord si centru cu 10-15%, iar "in zonele secundare/exterioare, preturile s-au mentinut la un nivel stabil, cu o crestere de pana la 10%".
Evident, as completa ca sunt si exceptii destule (in sus...) de la incadrarile in procentele mentionate (ex: Dascalu, Pantelimon-Cernica, Ciorogarla, Popesti Leordeni-Berceni s.a.); pare-se ca nu au fost luate in calcul chiar toate zonele, intrucat oamenii din agentia mentionata sunt concentrati pe locatii centrale si de nord ale Capitalei...
Se specifica insa ca au fost investitii crescande in zonele limitrofe Bucurestiului si in judetul Ilfov, inclusiv "pe terenurile agricole"...Cum am mai mentionat, terenurile agricole se mentin intr-o marja de profit inca buna, inclusiv in jud.Ilfov si cele din jurul acestuia (se poate extinde concluzia si la nivel national), dar as sublinia ca asta depinde in primul rand de suprafata comasata a acestora. Pentru ca, daca suprafetele sunt mici, acestea au sens a fi achizitionate doar daca se pot trece in intravilan si scoate din circuitul agricol, altfel...ce sa faci cu o fasie de 15.000 mp (de ex...), cu deschidere de 20 m, plasata pe camp, pe tarlale...?! Exclud de aici variantele de..."ponturi" (bine)stiute de unii, viitoare Autostrazi, drumuri etc.

Apropo de scoatere din circuitul agricol: aproape 256 ha teren au fost scoase din circuitul agricol in Bucuresti, iar in judetul Ilfov, alte circa 2.076 ha.
Si raportul agentiei imobiliare Atisreal recunoaste faptul ca numarul de tranzactii imobiliare si la terenuri a scazut, atat urmare a "atitudinii precaute a dezvoltatorilor, datorita dificultatilor de finantare si incetinirii ativitatii pe celelalte segmente ale pietei", cat si urmare a "cresterii preturilor solicitate, care au inceput sa limiteze profitabilitatea investitorilor".

Niciun comentariu:

 
Boxlinks - Linkuri utile Director Web