17 octombrie 2008

Petrol, austrieci, imobiliare si...Bogdan Cernescu.

Cea mai "tare" tranzactie imobiliara cu un teren la noi, actualmente (si cu certitudine nu va putea fi depasita prea curand...), a fost achizitia de catre Raiffeisen Evolution (divizia imobiliara a austriecilor de la Reiffeisen) a 11 ha de la Petrom, pentru 90 mil. EUR, in zona Straulesti (unde Petrom si-a pastrat in proprietate alte 9,3 ha).
Astfel, Raiffeisen Evolution va investi 600-800 mil. EUR pentru proiectul Straulesti Evolution. De mentionat ca alte 200-250 mil EUR ale aceluiasi investitor se consuma pentru proiectul Floreasca City.
Bogdan Cernescu, cel care e director general la Immorent, divizia de leasing imobiliar a altor austrieci, de la Erste crede (in Bussines Standard, sept.2008) ca..."pana la sfarsitul anului, pretul terenurilor cu valoare economica, pe care se poate construi imediat, scad cu 20-25%...", iar pretul terenurilor agricole, care au cunoscut o evolutie neasteptata, va scadea drastic. Mai, sa fie !...
O oarecare tendinta de plafonare (chiar scadere) pentru preturile terenurilor nu e exclus sa apara in anumite zone ale Bucurestiului ori in judetele invecinate, depinde foarte mult destinatia lor, zona, dimensiunile etc, dar si "aruncarii" potentiale pe piata a unor achizitii efectuate speculativ (de voie, pentru "marcarea profitului", dar si de nevoie, de ex, cand ai luat 75% de la banca pentru teren si banca acum vine sa te intrebe de "sanatate" si n-ai...), lipsei de lichiditati ori pentru ca preturile pentru terenurile pentru dezvoltari imobiliare sunt deja sus (chiar prea mari pentru o dezvoltare in retail-comercial). E drept ca si dezvoltatorii trebuie sa se obisnuiasca a nu mai obtine profituri de...60-70-80-90-100...( chiar peste!) % !!!
Sa folosesti insa procente mari la terenuri, chiar termene de "drastic"..., e asa..., ca sa te dai "mare" si sa spui ceva, conjunctural; deh...
Ca sa nu mai vorbesc ca "neasteptata" poate fi cumva pentru Cernescu si altii cu astfel de afirmatii..., vav de cresterea substantiala de pret pentru terenurile agricole (probabil habar nu are de ce potential a fost si chiar mai e pe terenurile agricole, ce preturi au fost acum 1 an, 2 -...X ani pentru ele, in raport cu tarile UE etc). Ce sa...
In plus, e logica ca, odata aparuta o (anume) dezvoltare, preturile terenurilor de langa si din imprejurimi sa creasca, actiunile speculative sunt logice, deci. E de...invatacel intr-ale imobiliarelor.
Venit acum un an de la BRD Sogelease la "austrieci", Cernescu, se impopota sustinand ca investitiile grupului in proiecte imobiliare se vor intensifica..., in urma infiintarii firmei Immorent Project srl. "Ne dorim...sa concretizam prima initiativa de dezvoltare a unui proiect imobiliar, prin Immorent Project. In acest sens ne orientam catre achizitionarea unor terenuri, iar principalele noastre tinte sunt Bucurestiul si orasele cu peste 200.000 de locuitori". Simultan, fondul de investitii al Erste, Sparkassen Immobilien, anunta alocarea de 500 mil EUR pentru proiecte in Romania. De exemplu, aprox 7,2 mil EUR au fost dati pe 97.000 mp la Jilava, unde va mai investi inca 50 mil EUR pentru un centru comercial.
...Prin urmare, a pus Immorent-ul de un an sa investeasca milioane de EUR in terenuri in Bucuresti si imprejurimi si acum zice ca vin scaderile de preturi masive pentru acestea..., pana la "drastic". Cumva...teapa "trasa" austriecilor de Cernescu sau cumva afirmatii pe calapodul "pont", "influentare a pietei", "interes...", "smecherii..."?! Haida, de!!!
Immorent e lider pe piata de leasing imobiliar, piata care Cernescu spune ca va creste cu peste 50% pe an, iar "Immorent Project se ocupa de dezvoltarea de proiecte si deservirea nevoilor de asistenta tehnica si planning de proiect, dirigintie de santier si echipe de tehnicieni pentru Sparkassen Immobilien si pentru partea de leasing a Immorent Romania".
Chiar acum cateva luni Immorent, impreuna cu familia lui Dinu Patriciu (ce mai zicea Patriciu ca "nu bag banii in imobiliare", nu?! Ha, ha, ha..., sa te prapadesti de ras!) si Rompetrol s-au asociat pentru o dezvoltarea urbanistica de 300 mil EUR, cu finantare (evident!) austriaca, de la Erste Bank, in zona lacului Baneasa (aproape de zona Dobrogeanu-Gherea din Baneasa, Dinu Patriciu mai detine un complex de vile). Numele noii dezvoltari este Smart City, care va avea 50.000 mp de birouri clasa A, spatii comericale si de locuit cu un standard inalt (100.000 mp). Zona va cuprinde si sediul nou al Rompetrol (un turn de 110,7 m inaltime).
Cam umbla (si el?) cu "cioara vopsita" Bogdan Cernescu...?!

2 comentarii:

Anonim spunea...

Cele mai masi escrocherii si furtisaguri s-au facut in astea doua chestiuni, petrolul si cu imobiliarul.
Ne mira ceva?
E Romanica noastra, tara de...

Anonim spunea...

Toti au navalit la noi ca aici era raiul pe pamant, buricul pamantului la imbogatit pe seama prostirii romanilor. Ca sunt si altii care au luat teapa, achizitionand scari de bloc chiar cu 150.000 de coco per bucata apartament, dar acum nu mai pot lua nici 120.000 la revanzare, cui ii pare rau? Doar lor, atat.

La Ozana, unde locuiesc eu, e un tampit care si acuma mai vrea 2.000 de coco pe metrul patrat la blocul lui, nou! Ieri, am fost pe Bulevardul Obreja, in Berceni. Saa te crucesti ce tampiti s-au apucat sa faca doua blocuri cu standarde maxime acolo si acuma cine mai da atatia coco??
Iata ca buba si-a spart coptura la imobiliare. Era si cazul, e bine.

Din pacate, asta se intampla pe fondul foarte apropriatei crize economice care ne ameninta si cu asta chiar ca nu este de glumit.

 
Boxlinks - Linkuri utile Director Web