2 octombrie 2008

Criza americana/ europeana. La noi? Babilonie, bani electorali, pomeni, aranjamente. Piata imobiliara? Nu mai e deloc CE A FOST !

Dupa ce Parlamentul a aprobat crestera cu 50% a salariilor profesorilor, dand cu tifla Guvernului, acesta s-a ofuscat rau...Tantalaul ministru al "Educatiei", picat parca de pe alta lume la sefia Invatamantului romanesc, a votat pentru in Senat. Dar, apoi..., se declara ca nefiind de acord cu ceea ce a votat. Cea mai mare loaza-ministru post-decembrist!
In timp ce criza financiara si economica americana face ravagii in lume, in timp ce multe banci pica una dupa alta in SUA si in Europa (la rusi, banci de miliarde de dolari au ajuns sa fie cumparate de marii beneficiari, sforari ai tranzitiei de la comunism la capitalism in Rusia, ma rog..., asa-zisul "capitalism"...), multe banci fiind salvate la limita inclusiv prin nationalizari de tip socialist..., primul ministru roman Tariceanu se gudura pe langa pensionari cu pensii marite, creste si salariul minim cu 20% (in doua transe, 8% acum si inca 12% la 1 ianuarie), merge peste tot...unde poate apare la televeziune sa "laude" prestatia sa pentru ce nu (prea) are nici un merit (langa Cluj-Napoca, pe langa Pitesti..., ieri la Univ. de Constructii (vorbind la microfon in sala de sport 90% goala...), azi la inaugurarea unei maternitati moderne aproape de Palatul Victoria..., guvernul da medicamente "la liber" (desi suntem lideri in Europa la chimicale si medicamente ingurgitate!) s.a.m.d. Mai mult, da asigurari ca la noi e "lapte si miere", n-avem nicio vulnerabilitate, salariile cresc masiv, pensiile la fel, trai pe vatrai !!! "Suntem europeni, suntem in U.E.", dar..."stati linistiti, la locurile voastre": nu ne atinge nimic, suntem unsi cu alifie, cei mai tari !!!
Dupa ce tov.nea barbison-Vosganian n-a avut nicio treaba in a aproba orice era marire si umflare de salarii si pensii, oricand, de scutiri la plata bugetului de catre unii si altii..., de incasari de taxe nejustificate si foarte multe de la romani etc, dupa ce a inchis si incins ochii la jaful celor cu productie si distributie pe segmentul economic energie (jaf de nedescris cu curentul electric si gazele!, petrolul nu mai intra-n calcul, a fost praduit de guvernarea anterioara), dupa ce nu a bagat in seama nicio atentionare privind nesustenabilitatea bugetului pentru cadouri si pomeni cu iz electoral (mai stiti ce a fost cand au avut loc alegerile europarlamentare?!) a expertilor precum Ilie Serbanescu sau ale fostului lui coleg liberal Ionut Popescu (emigrat la PDL intre timp)sau ale lui Bogdan Baltazar sau chiar ale lui Isarescu si Basescu, iata-l astazi pe onor-dezonoare Vosganian plangand de mila bugetului...si, ca o sarla prefacuta, trezindu-se (cica!).
De ce i-am zis "tov."? Pai, la mintea sa, Vosganian vine azi si spune ca se duce la tatucu' sa parasca, la CSAT, la astea cu salarii, pensii etc...marite de Parlament (Tariceanu suparat pe parlament ! Acum, la "spartul targului"? Hai c-am trait s-o vedem si pe asta...!). NU mai suntem in comunism, iar matale esti ministru, esti...in paine, ar trebui sa stii ce spui si faci. Du-te..., nea tov. Vosganian, lasa-ne!
...Dar de unde DA acest guvern avalansa asta de bani? E..., ce mai conteaza, mai sunt doua luni pana la alegeri, ce naiba! Tipic guvernantilor Romaniei post-'89.
Euro deja a trecut de 3,8 lei. "Ce-o sa fie..."? Pentru inceput, de la 1 ianuarie, accize sensibil crescute. Deci, plati mai mari pentru noi.
In imobiliare, am ajuns la o scarba maxima sa mai vizualizez / comentez dobitoceniile, ineptiile unora din presa si/ sau cu activitate in imobiliare...ori (prea)co-interesati...Antena 3 a "pompat"-comandat in stirile sale de azi, de exemplu, informatii prinvind cresterea de pret in continuare a locuintelor si la valori de..."boala", a apartamentelor de tot felul... Pe ici, pe colo..., o "oarecare" ieftinire... "Analistii imobiliari apreciaza...", zice Antena 3. Care..., mai, aia care au interes la Impactul lui Popp (pana acum ceva timp aparea mereu la TV ca membru de fala la PUR-ul ajuns PC al lui D.Voiculescu...) care scade in draci la Bursa? Sau aia care au interes sa mai vanda un apartament-doua din complexurile alea din Otopeni, Baneasa etc..., cu preturile umflate din 2007? Sau aia ce-si vad periclitate pozitiile prin firme straine ajunse in Romania si ele la "stors"...? Sau vreun "imobiliarist" dintr-astia cu "foamea in gat" ca nu mai se "invart" smechereste... si cer 100 euro sa apara intr-un articolas sau o stire amarata prin presa de la noi?!
Un fenomen: pe langa problemele ce le au unii dezvoltarori, in numar crescand..., in a putea livra la termen ceea ce au in lucru ori pe hartie (contractarea on-plan aproape a disparut !), multi dintre ei umbla la disperare din banca in banca spre a cere bani pentru continuarea/finalizarea blocurilor incepute (sau nu...), se dovedeste ca o parte dintre ei, prin patronat, au probleme grave si la ei acasa, fie sunt urmariti de justitia de acolo pentru fraude si evaziune fiscala (Israel, Australia, Turcia etc), fie au probleme financiare grave ori care tind sa se accentueze, mai cu seama datorita crizei ce s-a propagat de la americani. Despre cei autohtoni, n-ati vrea sa-i vedeti cum efectiv cersesc cu disperare refinantari la toate bancile... Asta dupa ce, nu cu mult timp in urma, licitau cu proiectul imobiliar, orice aveau, pe la toate bancile, iar acestea se luptau in a finanta...A nu se crede ca activitatea de creditare se stopeaza in banci sau ca nu se va mai construi, dar..."cine stie, cunoaste": nu mai e...deloc ce a fost!
Despre bancile implicate consistent in sustinerea tranzactiilor imobiliare prin creditari, nu numai la americani sunt probleme grave, ci si in Europa. De exemplu, ca banca muncheneza Hypo Rela Estate, specializata in finantari imobiliare, a fost salvata la limita de un consorţiu bancar, insa a actiunile ei au scazut cu peste 75% ! Efectele salvarii "mortului" de la groapa nu se arata. Chiar in acest an, in aprilie, Hypo Real Estate anunta acordarea unui credit de 225 mil. euro pentru a refinanta un portofoliu de 21 de proiecte in Europa Centrala si de Est, INCLUSIV IN ROMANIA !!, catre un fond aflat in administarea firmelor Valad Property Fund si Morley (pe numele sau Fondul Central European Industrial, CEIF). Si sunt si alte cazuri care pot avea urmari si influente mai mari sau mai mici (subsumate negativ) si in Romania.

Se remarca si o mare reticenta a bancilor occidentale cu activitate sustenabila in a mai ajuta pe cele aflate in lipsa de lichiditati, acele aflate la limita prapastiei sau dincolo de ea...Se asteapta, evident, si efectul aprobarii de Senatul american a planului revizuit al Administratiei Bush de interventie in stoparea prabusirii sistemului financiar american; ramane de vazut daca si Camera Reprezentantilor se va conforma...Sunt alegeri si la americani, asa ca toate aspectele trebuie luate in calcul. Asteapta deznodamantul toata lumea, intrucat economia europeana si mondiala este direct influentata de cum bate "vantul" in America.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Colapsul e aproape,dar astia habar nu au,nu le pasa,toaca bani,fura,jefuiesc.
In alte vremuri,astia erau arsi pe rug,trasi pe roata,urcati in tepe etc!
Ma astept la ce e mai rau in Romania.E rau si poate fi si mai rau,pe bune!

 
Boxlinks - Linkuri utile Director Web