20 octombrie 2008

Cat se consuma din PIB pe salarii? Lipsa unei legi unitare pentru salarizarea bugetarilor dauneaza grav...

In UE, din produsul intern brut al tarii (PIB) se duce spre salarii (in zona vest..., mai ales) spre dublu in raport cu cat este in Romania. De exemplu, daca la noi este 30%, in tari precum Germania atinge 60%.
Bun, aia au alta infrastructura..., alta dezvoltare etc, iar romanii trebuie sa mai stranga cureaua etc. Clisee, atotstiute de oricine. Dar daca vedem CE "dezvoltari" au realizat politicienii nostri la nivel national (de ex, ~ 9km din autostrada Bechtel..., investitii in scoli ce dureaza ani sau sali de sport unde WC-ul costa 70.000 lei etc...), cu spagi, "caltabosi", ciordeli cu nemiluita etc, nu te apuca...nervii, scarba si dorul de o greva sau...de duca (afara), daca esti un parlit de asistent universitar ori profesoras de la sat ori functionar public cu vreo 700 lei etc...? Nu mai pomenesc de atatea cazuri relatate din abundenta de presa despre nababii bugetari!
Acum, ministrul muncii, dna Campeanu, spune ca..."sistemul de salarizare in sectorul bugetar e varza!"
Interesele politicienilor au creat o lefaiala cu...lefurile celor din multe zone ale salarariatilor de bugetari, de ani de zile, polarizarea fiind insa foarte mare. Pentru unii...muma, pentru altii...ciuma!
Marea problema este lipsa unei legi unitare care sa reglementeze plata salariatului bugetar. Aceasta aparuse acum vreo 3-4 ani, dar a fost blocata in zona puterii de dupa aparitia guvernului minoritar. Pare-se si de interesele din zona justitiei, care a refuzat luarea in discutie, intrucat (cum se stie...), justitia are niste salarii exorbitante, pe care insusi premierul le-a calificat "inacceptabile". Mai mult, magistratii si-au legiferat practic singuri...banii incasati, fara acord al Guvernului sau al Parlamentului (unde in UE mai exista asa ceva posibil?), a stabilit sine-die nivelul de salarizare, prime si sporuri, in domeniu.
Cu cutitul la os si in oprobiul public, inevitabil, politicienii puterii vor trebui sa adopte o astfel de lege. E clar insa ca doar dupa alegerile parlamentare de la sfarsitul acestei toamne.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Fraticule,eu,ca medic dupa 4 ani iau 13 milioane de-ale vechi si un militar de cariera ia 40.Asta e lege?!Asta e tara?Mai stau pana la primavara si nu ma mai prinde nici Basescu nici Geoana nici Tariceanu nici ungurul Bela nici Vadim nici Iliescu nici Voiculescu nici un politician in tara asta.O tai in Tara Galilor.Mai am de incheiat niste socoteli si de terminat o specializare pe "interne" si gata!
Pa!

 
Boxlinks - Linkuri utile Director Web