31 iulie 2008

Mita electorala "made in USA": Bush incearca salvarea crahului imobiliar si "made in Romania": PNL trimite (iar) pensii marite in luna alegerilor

Ca in orice an electoral, guvernantii nostri post-decembristi "acceseaza" si la practica pomenilor electorale.

Acum, e randul PNL. Dupa ce au cedat si isi vor respecta semnatura pe vechiul angajament cu sindicatele privind nivelul salariului minim, dupa ce la alegerile pentru parlamentul european au trimis plicuri pensionarilor cu PNL si...pensia marita, acum, guvernantii repeta stratagema. Sa vedem de le-o iesi (iar)...Remarcabil in contextul viitorelor alegeri este si tonul "altfel" al mai tuturor sefilor de la liberali, care nu prea mai critica PDL si pe Basescu peste tot, incercand se pare daca nu o impacare cu fostii aliati din D.A.-ul cu care au ajuns sa guverneze in 2004, cel putin punerea unei "batiste pe tambal".
Chestie de strategie electorala...?!

Iata ca si americanii "dau" si ei un fel de pomana in an electoral (alegeri prezidentiale, nu parlamentare ca la noi...), in 2008, cum bine se stie. Dorind sa para salvator al pietei imobiliare din Statele Unite, piata care cunoaste o puternica recesiune, fiind si inainte de sfarstitul celui de-al doilea mandat (si ultimul), Bush junior si-a facut socotelile ca "pica" bine...nu "picarea" pietei imobiliare americane, ci...sa dea o lege spre salvarea acesteia. Semn ca e "groasa"...Si la ei. Sau, mai bine zis, mai ales "la ei"!

Conform Reuters, se vor "pompa" nici mai mult, nici mai putin de 300 miliarde USD, se vor crea institutii noi de "supraveghere" a pietei creditelor ipotecare etc, cu scopul salvarii proprietatilor sechestrate ale americanilor, estimate pentru anul acesta ca fiind in numar de peste 2,5 mil. Si, evident, de a asigura si pentru McCain, candidatul republicanilor, a cel putin 5 mil de voturi certe (daca discutam de minim 2 persoane in acele familii...). Nu ca asta ar fi calculul primordial al republicanilor, dar nu e de neglijat nici macar un vot (vezi si cum si-a castigat mandatul ultim Bush junior...). E, oricum, o incercare disperata a administratiei Bush de revigorare a sectorului imobiliar american. E chiar posibil a fi sortita esecului...

S-ar putea insa ca, in final, la vot, americanii sa dea dovada de ceva mai multa inteligenta si pragmatism...la alegerile prezidentiale. S-ar putea sa se uite mai inainte la cauze, nu la masurile luate de administratia republicana pentru contracararea efectelor foarte grave, pentru a mai salva ceea ce se mai poate salva.

La nivel de preturi actuale, proprietatile imobiliare au atins minime "istorice"...
La ei. In Statele Unite.

Si la noi urmeaza..., vrand-nevrand. Deja se intampla, trendul este clar. Si mai mult ca sigur se va accentua odaca cu aparitia noilor norme ale BNR privind acordarea de credite ipotecare de catre bancile comerciale. Si n-as zice ca doar la apartamentele din imobile vechi...

Sa ne uitam iata la vecinii nostri, in Bulgaria, unde preturile au ajuns atat de jos incat, dupa ce investitorii au achizitionat acum unul-doi ani...sau chiar la inceputul lui 2008, acum vand sub pretul de achizitie (apartamente, case, hoteluri...), mai cu seama in zona Marii Negre si chiar in cateva orase importante. Vand stiind ca ies in pierdere, de teama sa nu piarda chiar mai mult decat au "acumulat" actualmente la pasiv.

Aviz amatorilor de speculare in si din tranzactii imobiliare si vanzatorilor, in general (si) de la noi. Si pe acest blog am tot postat asupra avetismentului acesta, asupra ciclicitatii pietei imobiliare si volatilitatii ei...

Cand ati mai vazut agasanti fluturasi prin intersectii, magazine si statii de metrou...sau masini cu afise mari de reclama circuland prin orase...sau avalanse ostentative de spam-uri... s.a.m.d. cu proiecte si proiectele de fel de fel de blocuri si bloculete, in Romania? E o "desteptare" subita a celor de la marketing-ul acelor proiecte sau o disperare a scaderii (dramatice) a cererilor?

Piata imobiliara (in general) si emulatia creata in ea in acesti ultimi ani au indus efecte pozitive pentru Romania, inclusiv si mai ales in sfera serviciilor. Ce va fi insa daca dupa "foarte sus, prea sus" la nivel de preturi va urma "foarte jos, prea jos"...? Proportia crizei nu o poate estima nimeni, dar constatarea ei in domeniul imobiliar...merita consemnata, iar adevarul trebuie spus.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Crezi tu ca smecheria de la europarlamentare a liberalilor mai tine?E rasuflata!Sunt om de stanga,tin cu oamenii simpli,de aceea sper sa iasa oameni de acest tip in castig cand vor face astia alegerile.
Ii pica bine lui Tarici-sorici inundatiile,da,da,se duce acolo in campanii de imagine in loc sa fi bagat banii sa rezolve inainte belelele acelor oameni.
Aici e de luat in calcul si prostia celor care au construit acolo,in complicitate cu autoritatile locale.
Baronasii si smecherii,inclusiv astia moldoveni,prospera,omul de rand sufera,de cand e lumea in Romania.

Anonim spunea...

Chiar credeti ca mortul se va intoarce din drum?Asta apropo de crizatii americani cu creditele lor si cu falimentul bancilor care dadeau in draci credite neacoperite.Si acolo sunt jepcari,dar mai mari smecheri ca astia din bancile romanesti nu exista nicaieri din lume!Am umblat ceva tari occidentale,am fost si in Orient,stiu ce va spun.

Revived's

BABILONUL IMOBILIAR spunea...

1.Nu cred ca e cineva in tara asta care sa-si fi dorit inundatiile, inclusiv premierul.
Va dau dreptate cu prosperitatea unora in vremurile astea..., din pacate.

Cum am spus si anterior, cei care au dat autorizatii sa se construiasca acolo, in albia raului, sunt in culpa, au o mare vina in dezastrul uman de acum...

2. Privitor la creditele din Statele Unite, evident ca le e greu, nu se stie daca vor reusi sa "intoarca mortul din drum", dar n-au ce face, chiar e problematica rau situatia pe piata creditelor ipotecare, sunt foarte multe case deja pierdute de creditati sau in preajma de a fi executati.

 
Boxlinks - Linkuri utile Director Web