21 ianuarie 2008

Plati in si din tranzactii imobiliare. Despre doua eludari si trei sefi.

…Fata presedintelui statului merge, pentru a fi notar, la “Cucuietii din Deal” din Bucovina, nevasta premierului a ajuns si ea notar, nevestele multor “fosti” sau chiar acestia au fost ori sunt notari,…inseamna ca stiu ele si ei “ceva”, nu? Nu ma refer la carte, desigur.

In 2007, impozitele din tranzactii imobiliare (platite prin notariate) au fost de aprox 360 mil EUR. Solicitati notarii anul trecut, nu gluma.
Evident, suma nu inseamna “venit” pentru notari, ci doar incasari pentru stat. Veniturile notarilor n-au fost comunicate de Uniunea Notarilor (o eludare oarecum de asteptat…). Pe langa tranzactii imobiliare, mai sunt si alte acte ce se incheie la notar, “grosul” veniturilor notariale il reprezinta insa tot “imobiliarele”….Estimativ, insa, as da ca suma primita ca onorarii de notari in jurul a 250 mil EUR (fara tva ce se achita la onorarii, ce intra tot “la stat”); onorariile nu-s la nivelul impozitelor,e un alt sistem de calcul.

O a doua observatie ce merita mentionata e ca marirea de aprox 4 ori si jumatate a sumelor incasate de stat si notari din tranzactiile imobiliare in 2007 in raport cu 2006, n-a fost cauzata doar de marirea substantiala a numarului si valorii tranzactiilor, ci si din schimbarea legislatiei in domeniu cu privire la taxe si impozite in “imobiliare” (o alta eludare in ceea ce a transmis Uniunea Notarilor, oarecum de inteles…) la inceput de 2007, cu trecerea la (inclusiv) impozitarea calculata diferentiat dupa perioada mai mica ori mai mare de 3 ani ce a trecut de la dobandirea imobilului tranzactionat.

Seful Uniunii Notarilor zice ca vor creste platile pentru impozit in 2008 cu 30% in raport cu anul precedent, mai ales din cauza de “urcare a preturilor pe piata imobiliara”. Hm.., daca si notarul e “vizionar” si “deontolog” intr-astea...Poate ar trebui sa se abtina notarii de la astfel de…”previziuni” direct interesate. Mai ales ca actualmente le cam…fluiera vantul prin birouri.

Seful Uniunii Imobiliare (una dintre cele cateva organizatii din domeniu), Gabriel Zamfir (altfel, de luat in seama in BABILONUL IMOBILIAR bucurestean ( cel putin !), deputat, a “tulit-o” din Parlament in 2007 de la nu mai putin de…105 sedinte, din cele vreo 180 tinute intre 5 febr si 31 oct; record national parlamentar, 60% ! “Exista (o…) explicatie”, minim una: afaceri, “chestii, trestii, socoteli”…(inclusiv, cica!, “lucrul la…metropolitana”). Bine, bine, “da’ cu calu’ (Camera Deputatilor) ce-ai avut? “…

…Aud ca omul “de baza” al Sefului Postei, aflat in ancheta DNA privind renumitul teren mult subevaluat in “asocierea” in care ar urma sa fie cercetati si fostii ministri ai justitiei si comunicatiilor, s-a…sinucis. De ce, oare?

Autobuze cu aer conditionat in Bucuresti, primele 50 dintr-un nou lot de 500 ce se vor cumpara de RATB. De dorit sa nu fie vreo “vrajeala”, cum a fost “aerul” din cele din vara anului trecut (si la peste suta de mii EUR bucata; totusi, “merg” !)…Totusi e bine ca se inlocuiesc jafurile. De cate ori nu vedem circulatia blocata de cate un antic autobuz in “pana” ori de-abia tarandu-se…?!

Niciun comentariu:

 
Boxlinks - Linkuri utile Director Web