16 ianuarie 2008

O potentiala solutie de...locuire. :)

...Oare devine emigrarea in Bulgaria sau Turcia o solutie pentru romani ? Daca n-ar fi probleme lingvistice si de diferenta de stil de viata (ori cultural-religioase), avand in vedere oportunitatile legate de preturile ce exista pentru locuinte in cele doua state, poate c-ar deveni (si...) aceste doua state mai c-ar fi variante de luat in seama.
Se cunoaste bine ca Bulgaria e substantial mai ieftina decat Romania si-n domeniul proprietatilor imobiliare. Pretul locuintelor din zonele de langa Sofia nu trece de 210 EUR / mp, iar la locuintele noi este 600- 900 EUR /mp, in oras, cu o usoara crestere si la ei..., piata imobiliara bulgareasca preconizandu-se a fi cu cel mai mare potential de crestere din U.E. Daca traiul e mai ieftin si daca de locuit permanent e mai dificil pentru romani, de investit in Bulgaria in domeniul imobiliar,...insa, parca se merita! Atat pe litoralul lor, cat si in statiuni montane sau chiar in imprejurimile Sofiei. Si sunt romani ce procedeaza astfel...

Mai nou, Turcia ofera si ea astfel de oportunitati, unde profitabilitatea unei investitii imobiliare s-a incadrat in 2007 intre 20% si aproape 50% . Iata un exemplu: o vila construita in 2006, cu 140 mp utili, 3 dormitoare si gradina privata superba, intr-o localitate din aproprierea Marii Egee (Goynuk), cu vedere spre Muntii Taurus, costa 145.000 EUR; cel mai apropriat aeroport e la 4 km, iar infrastructura e perfecta. Balamucul ce exista si pe piata valutara din Romania este cauzat si de cumpararile masive de euro, multi investitori, speculativi sau nu, renunta la mizarea pe leul romanesc, plasandu-si "euroii" luati de la noi in...Turcia, mizand pe lira turceasca. In fapt, si rapoartele unor institutii de analiza financiara, ale unor mari banci straine, induceau o atare conduita.

...Iata si o potentiala solutie (neclasica) de locuire, adoptata de un bucovinean (din Suceava), care este pur si simplu...casa pe roti ! Tipul si-a "tras" o astfel de caravana-motorizata (6 locuri), avand dus si wc, frigider, mese, scaune, canapea etc, tot ceea ce este necesar int-o locuinta. Pretul ? 57.000 EUR . Nu e (foarte) ieftin, dar...avand in vedere ca te poti si muta oricand vrei, oriunde vrei... La ce preturi sunt pentru locuintele din Bucuresti (si nu numai), mai ca ar putea si asta deveni o solutie, cine stie... :)

3 comentarii:

Anonim spunea...

Analfabetismul financiar si cosmopolitimul patologic impige semi-investitorul roman la astfel de idei stralucite "Investeste in Bulgaria ca Bucurestiul a ajuns o mizerie!" Degeaba le arati ca investitiile se fac dupa alte criterii decat cele care apar in presa, ei tot acolo se duc.

BABILONUL IMOBILIAR spunea...

Dl Horia, e pertinent ce spuneti. Insa, uitati-va la ce inseamna "trend" si "miscare", "zvon" pe bursa si chiar in imobiliare...
Si la noi si "afara" sunt cresteri, profituri, dar si scaderi, pierderi. Desigur, e bine sa te informezi, sa apelezi la specialisti adevarati, sa tii cont si de "crieterii", functie (si) de pregatirea fiecaruia, capacitatea de adaptare, accesul la informatii si...specularea momentului.

...Piata te poate ridica, piata te poate dobora! Vezi cazul actual al lantului spaniol "Zara" (16 miliarde castigate...., 16 miliarde pierdute; culmea, desi este pe profit 14% in 2007...!), vezi si piata imobiliara din S.U.A. etc. Cu siguranta si aceia ce au investit in asa ceva au avut "criterii".

Exista o distinctie clara intre posibilitatea si realizarea unei "cumparari pentru uz personal" (locuinta, indeobste prima si unica pentru majoritatea romanilor) si, respectiv, posibilitatea si realizarea unei "investitii cu scop de a marca ulterior profitul" (revanzare / inchiriere).

In Bulgaria, destul de aproape de Capitala lor (nu mai zic de iesirile din Romania, gen Ruse, Nicopole etc), inca se poate cumpara o casa cu 7.000-10.000 EUR. ...Vine taximetristul englez sau instalatorul neamt si-si ia cate una de-asta, s-o-nchirieze.
Astfel de investitii sunt greu de realizat pe langa Bucuresti. E o realitate. Ma rog, ca mai sunt inca zone...oarecum "virgine" pe zona tranzactiilor imobiliare cu terenuri (am dat si eu cateva exemnple anterior), e si asta o realitate.

Bucurestiul a ajuns "o mizerie" poate doar dpv politic si ca (ne)grija pentru pastrarea unui oras curat, civilizat, inclusiv prin a (nu) distruge parcuri, cladiri istorice si a (nu) se construi anapoda, fara respectarea normelor urbansitice. Nemaivorbind ca, la noi..., mereu am pus "caii inaintea carutei": am consturit (mai cu seama-n nord), apoi, cand a intrat rahatul in curte si-n case la ploaie, si-a amintit lumea de canalizare, s-a construit casa/vila/blocul/cladirea de birouri si apoi s-a gandit a se realiza si infrastructura...S.a.

Si Romania ofera, inca, posibilitati de investitii ce se pot dovedi profitabile in imobiliare. Cand o garsoniera era 40.000 EUR in dec 2006 si apoi...65.000-75.000 EUR, in cartiere "normale", e semn ca investitia s-a dovedit a fi cu profit foarte consistent inclusiv in rezidential.

Se vede clar ca Romania este atractiva in continuare vis-a-vis de imobiliare. Indiferent de criteriile de investitie adoptate, indiferent de unde e investitorul/ cumparatorul (roman/ strain).

Anonim spunea...

Eu ma intreb, de ce sa nu ne strangem mai multi din cei care ne dam seama incotro bate vantul, sa lasam deoparte critica politicului (avem un istoric "bogat" de 18 ani), sa venim cu solutii si sa le discutam cu cei care sunt destupati la cap (e adevarat, putini).

Clar, mass media iese din discutii la o astfel de problema, stim ca exista "fonduri investite" in campanii de manipulare imobiliara.
Piata creste si in 2008 cu xx,x%

Concret, sa trecem de la discutii la practica.

ps. bun blogul tau.

 
Boxlinks - Linkuri utile Director Web