10 ianuarie 2008

BNR a crescut rata dobanzii. Consecinte?

...Dupa anuntarea cresterii ratei dobanzii de politica monetara cu 0,5%, pana la 8% pe an, anuntata de Banca Nationala, apar si urmari. Se scumpeste creditul, deci, cei care cumpara cu credit bancar vor plati mai mult, rate mai mari (de vazut si evolutia cursului EUR-LEU, saltul de inceput de an fiind consistent, in detrimentul leului si, implicit, al cumparatorului). In fine...Cert e ca, mereu, cand dobanzile bancare au tot scazut..., in ultimii ani, de la 90%-...30%-20%-15%-10%-5%..., fiind o piata a vanzatorilor, acestia au dictat piata (ca si azi). Si, invocandu-se(si) ieftinirea creditului, tradusa in posibilitatea cumparatorilor de a lua bani mai multi de la banci, preturile s-au schimbat. Mereu in sus.

Azi, cand dobanda BNR se mareste, ce se intampla si imobiliarul romanesc? Momentan, mai nimic. E adevarat, abia incep sa iasa "din cuib" in 2008 atat vanzatorii, cat si cumparatorii. Mai ales la apartamentele in blocuri vechi, ar trebui sa se "simta". Si vanzatorii, la propriu, dar si...preturile.
Pe acelasi salarii, cumparatorii de imobile pot imprumuta mai putin. Deci?...Crescand si oferta de apartamente in blocuri noi, fiind deja atins punctul de "fierbere" a pietei, tinand cont de cele exprimate mai inainte, logic ar fi sa...se intample "ceva" si la nivelul preturilor. Pe o piata ca a noastra insa, nu totdeauna ce e si logic se si intampla. Am tot vazut asta in atatia ani de imobiliare...

Niciun comentariu:

 
Boxlinks - Linkuri utile Director Web